Googlede Ara

AŞURE NASIL YAPILIR - EN GÜZEL AŞURE TARİFİ - SAHRAP SOYSAL OKTAY USTA AŞURE TARİFİ


- Reklamlar -
AŞURE YAPILIŞI...
bu yazı www.songuncel.blogspot.com'a aittir
Ramazan ayından sonraki en hayırlı aylardan biri olan Muharrem ayında da oruç ve ibadet gerektirir. Muharrem ayının en önemli adetlerinden biriside aşure yapıp dağıtmaktır. Aşure dağıtmanın hem dinimizce hemde toplum olarak büyük öneme sahiptir. Aşure Araç da 10 anlamına gelmektedir. Yani aşure günü muharrem ayının 10. günüdür. Bu yüzden herkes aşure yapıp eşine dostuna ve komşularına aşure dağıtmak istemektedir. 

Aşure yapıp dağıtmak her ne kadar muharrem ayında yapılıp dağıtılsa da diğer günlerde de yapılabiliyor. Dinimizde önemli yere sahip olan aşure günü aşure yapılıp dağıtılır ve Allah'tan bolluk bereket istenmektedir. Şüphesiz herkes en güzel aşureyi yapmak ve daha çok kişiye dağıtmak ister. Peki Aşure nasıl yapılır, aşure tarifi nedir, gibi sorulan soruların cevaplarını sizler için derledik. Yazımızın devamında ünlü ahçılardan Oktay Usta ve Sahrap Soysal'ın aşure tarifini bulabilirsiniz.

Aşure Nasıl Yapılır Aşure İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?
bu yazı www.songuncel.blogspot.com'a aittir
Aşure İçin Malzemeler
500g aşurelik buğday (3 su bardağı)
Yarım çay bardağı pirinç
1 su bardağı nohut
1 su bardağı kuru fasulye
200 g kuru kayısı
200 g kuru üzüm
1 su bardağı fındık
3 lt su
2 su bardağı süt
4 su bardağı toz şeker
çeyrek çay kaşığı tuz
çeyrek çay kaşığı karabiber
yarım çay bardağı karanfil suyu (1 tatlı kaşığı karanfili kaynatıp suyunu alın)


Aşureyi Süslemek İçin Gereken Malzemeler
25 g fındık
25 g kuş üzümü
100 g ceviz
1 adet nar
Tarçın

bu yazı www.songuncel.blogspot.com'a aittir
Aşure Yapımı
Nohut ve fasulye ayrı ayrı pişirilir. Buğday yıkanarak ayrı tencereye alındıktan sonra 10 dakikakadar sıcak suda kaynatılır. Buğday kaynarken çıkan sarı su süzülür. Aynı süzme işlemi 2 kere daha tekrarlanır. Süzme işleminden sonra buğdayın üzerine biraz daha su ilave edilerek 50dakika kadar daha pişmeye bırakılır. İyice pişen buğday, nohut, fasulye, doğranmış kayısı, kuru üzüm ve yıkanmış pirinç ile 15 dakika daha kaynatılır. Ardından sıcak süt, şeker, tuz, karabiber, fındık, karanfil suya eklenerek yine 15 dakika kadar kaynatılır. Aşure pişirirken dikkat edilmesi gereken 3 litre kadar su kullanımıdır. Pişirme işlemi esnasında yanınızda sürekli kaynar su bulundurmaya özen gösterin. Kaynama işlemi bitince aşurenizi kaselere alarak, üstünü nar ve tarçınla süsleyebilirsiniz.



Aşure Gününün Anlamı Nedir?

Bu ayın en kıymetli gecesi de Aşure gecesidir. Allahü teâlâ, birçok duaları Aşure günü kabul etmiştir. Hazret-i Âdem’in tevbesinin kabul olması, Hazret-i Nuh’un tufandan kurtulması, Hazret-i Yunus’un balığın karnından çıkması, Hazret-i İbrahim’in ateşte yanmaması, Hazret-i İdris’in canlı olarak göğe çıkarılması, Hazret-i Yakub’un, oğlu Hazret-i Yusuf’a kavuşması, Hazret-i Yusuf’un kuyudan çıkması, Hazret-i Eyyüb’ün hastalıktan kurtulması, Hazret-i Musa’nın Kızıl denizi geçmesi, Hazret-i İsa’nın doğumu ve ölümden kurtulup, diri olarak göğe çıkarılması Aşure günü oldu.

Hadis-i şerifte buyuruldu ki:

(Aşure günü Nuh aleyhisselamın gemisi, Cudi dağına indirildi. O gün Nuh ve yanındakiler, Allahü teâlâya şükür için oruçlu idiler. Hayvanlar da hiç bir şey yememişti. Allahü teâlâ denizi, beni İsrail için, aşure günü yardı. Yine Aşure günü Allahü teâlâ Adem aleyhisselamın ve Yunus aleyhisselamın kavminin tevbesini kabul etti. İbrahim aleyhisselam da o gün doğdu.) [Taberani]

Öteden beri Kureyş de, Resulullah da Aşure günü oruç tutardı. Medine’ye gelince de yine o gün oruç tuttu ve tutulmasını emretti. (Buhari, Müslim, Tirmizi, Ebu Davud)
bu yazı www.songuncel.blogspot.com'a aittir
Medine’de aşure günü oruç tutan Peygamber efendimiz, Yahudilerin de oruç tuttuklarını gördü. (Niye oruç tutuyorsunuz?) diye sordu. Onlar da, (Allah’ın İsrail oğullarını düşmanından kurtardığı bir gündür, Musa bu günde oruç tuttuğu için) dediler. Resulullah efendimiz de, Müslümanların bugün oruç tutmalarının sebebini anlatmak için, (Ben Musa aleyhisselama sizden daha layıkım) buyurdu. (Buhari, Müslim, Ebu Davud)


aşure nedir, aşure nasıl yapılır, aşure tarifi, en güzel aşure tarifi, aşure yapmak için gerekli olanlar, aşurelik malzemeler neler, aşurenin içine neler konur, aşure malzemeleri neler, kolay aşure tarifi, aşure neden niçin yapılır, aşure ne zaman hangi gün yapılır, muharrem ayı aşure günü, aşure günü ne zaman, sahrap soysal aşure tarifi, oktay usta aşure tarifi, aşure tarifi nasıl yapılır, aşurenin anlamı, neden aşure yapılır, aşure ne zaman nasıl yapılır, değişik aşure tarifleri, en güzel aşure tarifleri, aşurelik malzemeler, aşurenin çine kaç çeşit malzeme konur, aşurenin içine nar koymak, aşure yapmak nasıl,
- Reklamlar -


Kategori: , , , , , , ,

0 yorum

haberler4-blogspot-com yeni-sarkisozleri-blogspot-com